Op dit moment krijgen wij veel vragen over de gevolgen van corona op onze wintersportvakanties. We hebben daarom de antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder voor je neergezet.

Omdat de ontwikkelingen zich snel opvolgen, adviseren we je om deze pagina regelmatig te bekijken. 

 

► Staat je vraag er niet bij? Bel ons dan op: 
020-4702626 (NL) | 038-081378 (BE)
of stuur ons je vraag via email: info@sportiek.com

Kan ik op dit moment een skivakantie naar Frankrijk boeken?

Ja, dat kan. Ondanks alle maatregelen om het aantal corona-besmettingen in te dammen, kun je gewoon een skivakantie bij ons boeken. Uiteraard zonder enig risico, want je krijgt 100% van je geld terug wanneer de vakantie door corona-maatregelen niet door kan gaan.  

Uiteraard dien je er wel rekening mee te houden dat de skivakantie er dit jaar anders kan uitzien dan wat je gewend bent. In de skiliften moet je een mondkapje op en de après-ski kan dit jaar minder uitbundig zijn.

Dessalniettemin blijven er genoeg goede redenen over om deze winter toch op wintersport te gaan. 😊

Kan ik op dit moment op vakantie naar Frankrijk?

Yes, we mogen weer! We zijn weer welkom in Frankrijk en wanneer je terugkomt van een vakantie in de Franse Alpen hoef je niet meer in quarantaine.

Wel moet iedereen vanaf 12 jaar, bij een bezoek aan bijvoorbeeld horeca en evenementen, in het bezit zijn van een zogenaamde 'pass sanitaire'. Dit is geen fysiek pasje, maar een bewijs (CoronaCheck-app / printje van QR-code) dat je: 

 • volledig gevaccineerd bent;
 • een negatieve PCR of antigeen test van maximaal 24 uur oud hebt (dit was 72 uur);
 • al met het corona virus besmet bent geweest

Vooralsnog is het nog niet nodig om deze "pass sanitaire" te tonen bij de skilften. De verwachting is echter dat deze maatregel wel wordt ingevoerd naarmate het aantal besmettingen in Frankrijk blijft toenemen.  

Daarnaast moet iedereen vanaf 11 jaar een getekende ereverklaring bij zich hebben. Met dit eenvoudig en snel in te vullen formulier geef je aan dat je geen Covid-symptomen hebt en dat je de afgelopen 14 dagen niet in contact bent geweest met Covid-patiënten. Zie hier het formulier (‘engagement sur l’honneur’: online invulbaar formulier in het Frans) of hier (printbaar/in het Engels).

Tenslotte is een mondkapje verplicht in gemeenschappelijke ruimtes zoals winkels, supermarkten, restaurants, receptie-/ontvangstruimtes van accommodaties en skischolen, in de (rij bij) skiliften, skiverhuurbedrijf, skibussen etc.

Wat als mijn vakantie niet door kan gaan i.v.m. corona?

Als vanaf 14 dagen voor aankomstdatum één van onderstaande maatregelen gelden voor jouw reisbestemming, dan kan de vakantie kosteloos geannuleerd worden: 

 • Wanneer de Nederlandse overheid een oranje of rood reisadvies voor jouw bestemming heeft afgegeven. We volgen hierbij het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (zie www.nederlandwereldwijd.nl); 
 • Wanneer door een besluit van de Franse overheid het niet mogelijk is om naar Frankrijk af te reizen (als de grenzen met Frankrijk dicht zijn) en/of een quarantaine plicht in Frankrijk van toepassing is; 
 • Het skigebied is/wordt gesloten;
 • De geboekte accommodatie is/wordt gesloten.

De vakantie kan niet kosteloos geannuleerd worden wanneer je geen gehoor kunt of wilt geven aan (extra) inreisbeperkingen zoals het tonen van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-/antigeentest. Ook niet wanneer bepaalde inreisbeperkingen pas na het boeken van je skivakantie zijn/worden aangekondigd/ingevoerd.  

Wanneer je kiest voor een restitutie dan zullen we het bedrag binnen 2 weken na annulering terugstorten op je bankrekening. 

Kies je voor een tegoedbon dan wordt deze uiterlijk 2 weken na jouw oorspronkelijke aankomstdatum uitgegeven. Deze tegoedbon is dan 12 maanden geldig en wordt gedekt door het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Dit fonds staat garant voor een volledige teruggave van je (aan)betaling wanneer een reisorganisatie in financiële moeilijkheden komt. Het tegoed kun je gebruiken voor een volgende skivakantie met Sportiek met een verblijfsperiode en bestemming naar keuze. 

Voor meer details verwijzen we je naar onze voorwaarden.

► Bel ons voor meer informatie: 020-4702626 (NL) | 038-081378 (BE).

Wat als ik zelf besluit om niet op vakantie te gaan?

Tot 6 weken voor aankomstdatum kun je jouw skivakantie gratis verzetten naar een andere datum en/of omboeken naar een andere bestemming/accommodatie. 

Mocht je je vakantie willen annuleren, dan zijn de reguliere annuleringsvoorwaarden van toepassing. Klik hier om naar de annuleringsvoorwaarden te gaan. Deze annuleringskosten zijn in deze situatie niet te verhalen op de annuleringsverzekering. 

Mocht vanaf 14 dagen voor aankomstdatum één van de maatregelen gelden zoals deze bij vraag 3 worden aangegeven, dan kan de vakantie kosteloos geannuleerd worden.  

Kan ik bij code oranje of rood er toch voor kiezen om naar mijn bestemming af te reizen?

Vanuit Nederland is er geen negatief reisadvies meer voor Frankrijk. 

Momenteel heeft Frankrijk kleurcode geel en sinds 1 juli 2021 kan je weer naar Frankrijk reizen met je coronabewijs. Ga naar CoronaCheck.nl voor jouw coronabewijs. 

Bij terugkomst in Nederland hoef je geen Coronatest te laten zien en/of in quarantaine te gaan.

Wat als mijn vakantie vroegtijdig moet worden afgebroken i.v.m. Corona?

Wanneer tijdens de wintersport je vakantie vroegtijdig moet afbreken als een gevolg van Corona-maatregelen zoals deze bij vraag 3 worden aangegeven, dan heb je recht op een compensatie van de niet-genoten reisdagen. Hierbij kun je kiezen tussen een tegoedbon of een restitutie:

 • Wanneer je kiest voor een tegoedbon dan heeft deze een waarde ter hoogte van de volledige compensatie van de niet genoten reisdagen. Deze tegoedbon kun je dan gebruiken voor een volgende skivakantie met Sportiek met een verblijfsperiode en bestemming naar keuze. De bon wordt uiterlijk 2 weken na jouw oorspronkelijke aankomstdatum uitgegeven en is dan 12 maanden geldig.
 • Je kunt ook kiezen voor een restitutie van de compensatie voor de niet genoten reisdagen. Wij zullen het bedrag dan binnen 2 weken na aankomstdatum terugstorten op je bankrekening.

Mijn reisbestemming heeft code oranje of rood. Biedt mijn reisverzekering dekking?

Ja, de reisverzekering van de Europeesche die wij aanbieden, biedt gewoon dekking op alle standaard rubrieken zoals ziektekosten. Deze verzekering dekt echter niet eventueel Corona gerelateerde schade of eventuele kosten die je daarvoor moet maken.

Ben je op je bestemming en wordt tijdens de vakantie het reisadvies aangepast van code groen of geel naar code oranje of rood dan loopt de dekking van de verzekering door tot de einddatum van je reisverzekering of tot het eerst mogelijke moment dat je naar huis kunt terugkeren. 

De kosten van vervroegde terugkeer als gevolg van een veranderd reisadvies zijn niet gedekt op een reis- en annuleringsverzekering. Loopt je reis- en annuleringsverzekering via een andere verzekeraar, vraag hen dan naar de voorwaarden. 

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten van mijn, door corona geannuleerde vakantie?

-Wanneer het coronavirus bij jou of één van je verzekerde medereizigers voor aanvang van je vakantie is vastgesteld, dan zijn de annuleringskosten wel gedekt door de annuleringsverzekering.

-Wanneer het coronavirus bij jou of één van je verzekerde medereizigers tijdens de vakantie is vastgesteld, dan worden de niet genoten reisdagen niet vergoed door de annuleringsverzekering. 

-Het feit dat een land/gebied code Oranje of Rood heeft i.v.m. Corona is geen onvoorziene gebeurtenis meer. Wanneer de vakantie door corona-maatregelen niet door kan gaan dan zullen de verzekeraars geen dekking bieden voor de eventuele kosten die hieruit voortkomen.

-Wanneer je een annuleringsverzekering via Sportiek hebt afgesloten dan loopt deze via de verzekeringsmaatschappij Europeesche. Op hun website vind je alle informatie over dit onderwerp.  

Wat als ik of mijn medereiziger(s) Corona hebben opgelopen of in quarantaine moeten waardoor we niet op vakantie kunnen?

Wanneer jij en/of medereizigers uit hetzelfde huishouden Corona hebben opgelopen waardoor de vakantie niet door kan gaan, dan kunnen de annuleringskosten verhaald worden op een annuleringsverzekering.

Wanneer één of meerdere medereizigers (die niet tot jouw huishouden behoren) Corona hebben opgelopen dan krijg je geen restitutie van de annuleringsverzekering wanneer je je vakantie om deze reden zou willen annuleren.

Ook wanneer je in quarantaine moet omdat je in de buurt ben geweest van iemand buiten je huishouden die Corona heeft opgelopen dan worden de kosten van een annulering niet gedekt door de annuleringsverzekering.

Waar vind je actuele en betrouwbare informatie over de situatie m.b.t. corona in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de meest recente maatregelen uitgelegd (in het Frans). 

Ook op de website van de Franse ambassade in Nederland vind je veel informatie (meestal met vertraging van enkele dagen). Een andere goede nieuwssite is France 24.

In The Local (een Engelstalige krant over het leven in Frankrijk) vind je ook veel actualiteiten. 

Voor het officiële reisadvies en de actuele kleurencodes kun je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederlandwereldwijd.nl .

Wat zijn de corona regels in Frankrijk?

Deze zijn min of meer gelijk aan die van Nederland en België. Hieronder vind je de meest relevante voor als je op skivakantie naar Frankrijk gaat:

 • 1 meter afstand houden;
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 11 jaar bij benzinestations, publieke wc's, supermarkten, winkels, recepties/openbare afgesloten ruimtes van accommodaties en in het openbaar vervoer (ook in de skibussen en (in de wachtrij voor) skiliften);
 • In restaurants zijn alleen mondkapjes verplicht wanneer je je in het restaurant verplaatst (en dus niet wanneer je aan tafel zit);
 • Vooraf reserveren voor restaurants is niet verplicht. Maximaal 10 personen aan 1 tafel.
 • Thuisblijven als je je ziek voelt, in je elleboog niezen, vaak je handen wassen etc;
 • In de auto zijn mondkapjes niet verplicht en er zijn geen regels over het maximum aantal personen en/of huishoudens per auto; er zijn ook geen extra grenscontroles aangekondigd. 

Klik hier voor een infographic met een overzicht van de coronamaatregelen in de Franse skigebieden (externe website).

► Contact ons voor meer informatie: 020-4702626 (NL) | 038-081378 (BE) / Email: info@sportiek.com.

Vraag het aan Rayta of Maikel

Bel voor persoonlijk advies of stuur een e-mail naar Rayta of Maikel.

NL 020-470.26.26
BE 038-081.378

info@sportiek.com

Contact

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste (sneeuw) nieuws, aanbiedingen,last minutes en leuke tips.