Val Cenis

Val Cenis

Een stukje geschiedenis ...

Sinds de 12e eeuw is de Col de Mont Cenis een grote doorgaande weg naar Piemonte en in 1805 heeft Napoleon een weg gebouwd (nu de Route National 6) die aansluit tussen Susa (Italië) en Val Cenis Lanslebourg. De dorpelingen van Valcenis ontdekten toen al de potentie van het wintertoerisme; ervaren smokkelaars hadden een slimme manier bedacht om de berg oversteken door middel van glijdende sleetjes gemaakt van takken.

Een ander legendarisch figuur in Val Cenis is Flambeau. Dit was een hond die in de jaren 30 als postbode fungeerde en contacten onderhield tussen het Fort Sollières  (op de top van de berg) en de stad Lanslebourg. Elke dag, tien jaren lang, zomer of winter, altijd op hetzelfde tijdstip heeft Flambeau de postzakken trouw rondgebracht en de dorpelingen voorzien van nieuws en post.

De eerste ski-lift werd geopend in 1951 en werd “Ramasse” genoemd. Zo heette de bergpas die reizigers vanuit Italië door de Mont Cenis volgden. Het jaar daarop werd de volgende lift gebouwd en die werd “Omnitraveller” genoemd.

Val Cenis bestaat eigenlijk uit drie dorpen: Lanslebourg, Lanslevillard en Termignon. Sinds 1967 hebben zij zich samengevoegd tot het skioord Val Cenis in het hartje van de Haute Maurienne.

Ski-/snowboardhuur

Wanneer je besluit om van te voren materiaal te huren en het ter plaatse af te nemen dan kan dat vele euro’s schelen wanneer je het via Sportiek boekt. Wij werken samen met SkiSet op onze bestemmingen.

Je kunt kiezen uit 3 verschillende soorten typen materiaal:

Economy Dit is standaard skimateriaal geschikt voor beginnende skiërs.

Discovery Dit materiaal is geschikt voor gevorderde skiërs en beginnende/gevorderde snowboarders.

Sensation Voor de cracks, extreme freestylers en freeriders is dit materiaal het meest geschikt. Topkwaliteit voor de wintersporter die weet wat hij doet.

Skiles en snowboardles

In vrijwel alle bestemmingen is het mogelijk om ski- of snowboardles te krijgen bij de Franse skischool ESF (Ecole du Ski Français). Wij hebben voor jullie een speciale prijs wanneer besloten wordt te boeken. De lessen worden dan 5x per week en 2 uur per dag gegeven in groepsverband en op eigen niveau. De leraren spreken Frans, Engels en soms een paar woordjes Nederlands.

De lessen vinden meestal plaats in de ochtend. De tijden zijn afhankelijk van het niveau van de deelnemer. Soms wordt gevraagd om voor te skiën.

Privéles

Natuurlijk is het mogelijk om privéles te boeken op tijden wanneer het jou uitkomt. Je kunt dan direct ter plaatse bij de ESF bespreken welke dagen en tijden jouw voorkeur heeft. Wij kunnen hiervoor helaas geen extra korting verlenen.

Naar Val Cenis!

Je kunt op verschillende manieren naar Val Cenis. 

 1. Met de auto (circa 1.100 km vanaf Utrecht)
 2. Met onze bus (opstapplaatsen Amsterdam, Utrecht, Eindhoven Maastricht)
 3. Met de trein naar Modane (dalstation) en dan evt. een autootje huren of met openbaar vervoer (bus).
 4. Met het vliegtuig naar Turijn, Chambéry (130 km) of Genève en daar een auto huren of met de bus naar Val Cenis.

Meer informatie over vervoer naar je bestemming vind je op de pagina Vervoer.

Foto's van Val Cenis

Reviews voor Val Cenis

3.5 stars
6 Reviews, 3,5 van 5 sterren 0

 • Dorp en omgeving van het skigebied zijn erg mooi - Dorp en omgeving van het skigebied zijn erg mooi

  Beoordeeld door: 13-01-2014

  2 Stars
  Beoordeling: 2 van maximaal 5 sterren

  Dorp en omgeving van het skigebied zijn erg mooi. Het skigebied ligt alleen op de noordhelling. Dit was erg frustrerend toen de zon scheen. Heb je eindelijk mooi weer op wintersport, zit je nog steeds in de schaduw te skiën! Val Cenis is dus een afrader voor mensen die in de zonaanbidders. Verder zijn de pistes goed, maar soms smal tussen de bomen. Overigens moeten wij wel opmerken dat wij eind december in Val Cenis zijn geweest. Wellicht dat het in februari of maart beter is, al vragen wij ons dat af. Tijdens ons verblijf hoorde wij dat er nog een aantal mooie dagen met zon in aantocht waren. Toen wij dat hoorden, zijn we ook direct vertrokken uit Val Cenis richting een skigebied in de zon...

 • Val Cenis is een mooi skigebied - Val Cenis is een mooi skigebied

  Beoordeeld door: 13-01-2014

  4 Stars
  Beoordeling: 4 van maximaal 5 sterren

  Val Cenis is een mooi skigebied. Ik ben vorige week geweest en zat in Termignon. Dat dorp ligt vanaf 13 u in de zon, dus lekker terrasje pakken na het skieen. Er zijn redelijk wat snelle liften en mooie uitzichtpiunten (bv. over lac de val Cenis). Er is een behoorlijk hoogteverschil (2800-1300 meter) waardoor je ook echt forse afdaling kan maken. Er zijn een paar hele langzame pistes/bospaden, maar die zijn grotendeels te vermijden. De dorpjes zijn best gezellig. Geen flats (max 4 hoog) en gewoon dorpsleven. Apres ski is niet wild, gewoon biertje na t skien. In de hele week heb ik 2 x 2 mionuten moeten wachten voor een lift, maar doorgaans konden we gelijk door. Met het openbaar vervoer prima te bereiken. Vanaf Modane (TGV station) gaat er zeker 6x per dag een bus die je voor 6 euro in 20 minuten in het gewenste dorpje afzet. Modane is weer prima te bereiken vanaf Chambery, Milaan of Turijn.

 • Nooit meer ESF ski klas voor de kinderen - Nooit meer ESF ski klas voor de kinderen

  Beoordeeld door: 13-01-2014

  3.5 Stars
  Beoordeling: 3,5 van maximaal 5 sterren

  Ondanks e-mail wisseling en het boeken van les (via de website) voor Nederlandstalige kinderen, waren de kinderen (9 en 7 jaar) ingedeeld in Franse groepen met slecht Engels sprekende leraren. de techniek kon niet in het Engels uitgelegd worden en als ze ergens in de groep (15 kinderen) skieden konden ze niet zien wat de leraar deed. Na overleg met het management werd besloten ze privéles te laten krijgen, door een goed Engels sprekende leraar. Op verschillende websites was aangegeven dat er 2 Nederlands sprekende leraren zouden zijn. Die heb ik niet kunnen zien of horen, en volgens de coördinator zijn die alleen beschikbaar voor privélessen.

 • Mooi skigebied, apres ski niet bestaand - Mooi skigebied, apres ski niet bestaand

  Beoordeeld door: 13-01-2014

  3.5 Stars
  Beoordeling: 3,5 van maximaal 5 sterren

  Voor een gezellige apres ski moet je hier niet naar toe. In beide dorpjes (Lanslebourg/Lanslevillard) zijn geen gezellige restaurantjes. Het skigebied is divers, deel tussen de bomen en deels boven de boomgrens. Mooie beginnerspistes, maar ook uitdagende rode en zwarte.

 • Leuk skigebied - Leuk skigebied

  Beoordeeld door: 13-01-2014

  4 Stars
  Beoordeling: 4 van maximaal 5 sterren

  Skigebied voelt groter aan dan 125 km. Onderin veel groene pistes, boven ook rood. Voor beginners ook tochtjes naar andere dorpen mogelijk. Gebied ligt tot can 10.30 (half feb.) in de schaduw. Na 16.00 verdwijnt de zon achter de bergen. De verbindingen zijn prima. Op het gebin van de skilessen (9 en half 12) na vrijwel nergens rijen voor de liften ondanks voorjaarvakantie. Pistes ook vrij rustig. Alleen de rode en blauwe onder gondellift Vieux Moulin kunnen druk zijn. De liften Plan Cardinal, Arcellins II en Mont Ceis zijn verouderd. De laatste twee worden dit jaar vervangen door een 6p stoeltjeslift. Lift Ramasse heeft vaak last van een snijdende koude tegenwind. De verbinding met Termignon is prima, maar duurt wel lang. Pistes in Termignon zijn nog rustiger en zonniger dan die van Val Cenis. Terug naar Val Cenis via een saaie lange blauwe piste. Weinig restaurantjes langs de piste. In Lanslebourg zelfs helemaal geen. Lanslevillard wel. Allebei de dorpjes gemoedlijk. Geen hoogbouw.

 • Fantastische plek - Fantastische plek

  Beoordeeld door: 13-01-2014

  4 Stars
  Beoordeling: 4 van maximaal 5 sterren

  Fantastische ligging: je kan zo skiën naar de gondel of de andere stoeltjeslift. Het supermarktje in het centrum is best prijzig, maar in Termignon zit een goedkopere Supermarché. Personeel is aardig en we hebben een top vakantie gehad!

Vraag het aan Rayta of Maikel

Bel voor persoonlijk advies of stuur een e-mail naar Rayta of Maikel.

NL 020-470.26.26
BE 038-081.378

info@sportiek.com

Contact

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste (sneeuw) nieuws, aanbiedingen,last minutes en leuke tips.